Arbetshandskar – en billig försäkring

Handskar

Försök tänka dig hur det skulle vara att bli av med ett endaste finger, eller att kanske förlora känseln. Livet skulle med ens bli väldigt mycket mer besvärligt på ett ögonblick. 

Ändå är det många som inte använder arbetshandskar – eller använder handskar av fel typ. 

De tycker kanske att de är obekväma. Att de känns klumpiga och försvårar jobbet som ska göras. Att de är bökiga att ta på och av och hålla reda på.

Men vi vet ju att det där bara är svepskäl som kan stå dig dyrt om olyckan är framme. För moderna arbetshandskar kan vara så smidiga att du knappt märker att du har dem på dig, samtidigt som de ger dig bättre grepp och ett effektivt skydd. Och så håller de ju förstås händerna rena, utan att torka ut huden. Billigare försäkring hittar du ingenstans!

En handske för varje uppgift

Den snabba utvecklingen på materialsidan har lett fram till ett stort antal typer av arbetshandskar i olika material som naturliga eller syntetiska textilfibrer, PVC, gummi, läder och mycket mer, ofta elastiska. Materialen inkluderar även skyddande lager av gel eller kevlar för att optimera funktionen för en rad olika yrkesgrupper och arbetsuppgifter. 

En viktig punkt är storleken. Nöj dig inte med första bästa exemplar, utan se till att handskarna sitter rätt. Är de för stora kan de bli onödigt klumpiga, är de för små blir de svåra att ta av och på och kommer förmodligen inte att hålla särskilt länge. Ett par bra arbetshandskar är ingen stor investering, så se till att de du väljer känns sköna – så du trivs med dem hela arbetsdagen
Använder du mobil eller padda mycket i jobbet finns speciella smartphonehandskar som fungerar med pekskärmar, dock mest för dig som bara behöver ett enkelt grundskydd.

Men vad du än väljer: satsa på ett kvalitetsfabrikat och titta på hur handskarna är sydda. En kraftigare, mer välsydd handske håller längre och ger dig ett tryggare skydd – för kanske bara några tior extra.

Märkning för din säkerhet

Kontrollera framför allt att handskarna är CE-märkta. Då vet du att de uppfyller normerna enligt EN420-standarden. Riktiga skyddshandskar har dessutom en märkning med ett eller flera piktogram, som visar vad de skyddar mot – kyla, värme, kemikalier och så vidare. Så här ser de vanligaste ut:

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot mekaniska risker

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot skärande risker

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot kemiska risker (två eller färre kemikalier)

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot kemiska risker (tre eller fler kemikalier)

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot motor/kedjesåg

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot mikroorganismer

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot rörliga delar

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot kyla

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot hetta och flamma

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd för brandmän

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot svetsning

Arbetshandskar – en billig försäkring

Skydd mot statisk elektricitet

Allroundhandskar

För lättare allroundbruk inom industri, bygg och verkstad väljer många så kallade montagehandskar, som ofta är halvfodrade, lätta och bekväma. De finns i läder eller syntetmaterial och kan vara ventilerade eller nitrildoppade med noppor för bättre grepp. De duger bra för många arbetsuppgifter, lite beroende på material. De tunnare varianterna har ofta resår och är mycket smidiga för inomhusarbeten.

Svetsning

Svetsning och andra varma arbeten kräver kraftiga handskar som tål kontaktvärme och gnistregn. De får gärna gå upp en bit på underarmen och brukar tillverkas av getskinn – men de finns även i smidigare utföranden för dig som svetsar mera sällan. 

Motorsågning

För motorsågning finns förstärkta handskar som är fodrade med ballistiska fibrer som till exempel kevlar, som bromsar upp en skenande klinga om sågen kastar. Använd aldrig något annat!

Kalla arbeten

Arbete med kalla material som till exempel flytande kväve kräver täta kryogeniska handskar i gummi eller PVC med krage över handleden – ibland även över armbågen. De har ofta åtsittande muddar och skyddar bra mot stänk, men ska inte doppas. 

Vibrationsskydd

Jobbar du med vibrerande maskiner annat än mycket korta stunder behöver du en handske som dämpar vibrationerna. Högfrekventa vibrationer ger tillfälliga domningar och stickningar, men kan även ge livslånga nervskador. Här finns det handskar med gelfyllning som skyddar effektivt.

Kemikalier

Inom denna kategori finns engångshandskar i storpack, som är avsedda att kasseras efter varje användning så att farliga ämnen inte sprids vidare. Kraftigare kemskyddshandskar som skyddar mot oljor, fetter, lösningsmedel och mildare syror finns också, ofta gjorda av Neopren.

Skärskydd

Handskar med inbyggda skärskydd kan vara gjorda av metallnät och används i miljöer med stora risker för skärskador, som till exempel slakterier. De är oftast tunna och smidiga men ger ändå ett gott skydd. Byggnadsarbetare väljer ofta skärskyddshandskar Nivå A som skyddar mot skärskador från glas och plåtar.

Elarbeten

För högspänningsarbeten finns smidiga isolationshandskar i kraftig latex. Denna typ av handske ska testas före varje användning. De som jobbar med elektronik kan med fördel välja en handske som skyddar utrustningen mot statisk elektricitet.

Räddningstjänst

För brand- och räddningstjänst finns specialutvecklade brandhandskar i kraftigt flamsäkert läder med isolerande foder, som även stänger ute väta. För andra tuffa miljöer finns extremt förstärkta Nivå E-handskar.